Funda stopt met ontwikkeling eigen hypotheekproduct

Funda heeft de ontwikkeling van zijn hypotheekproduct stopgezet wegens tegenvallende resultaten.

Dat bevestigt een woordvoerder van het bedrijf na berichtgeving van het Financieele Dagblad (FD). Funda presenteerde onlangs ook het jaarverslag.

Een woordvoerder van funda tegenover FD.nl: “Bij het ontwikkelen van een onderscheidend, laagdrempelig online hypotheekproduct komt veel onderzoek kijken.” Ondanks de uitgebreide verkenningen en interne besprekingen bleek het project niet levensvatbaar.

De toetreding tot de hypotheekmarkt was de afgelopen jaren inzet van een aandeelhoudersrel bij het bedrijf. Volgens funda hield grootaandeelhouder NVM het maken van nieuwe producten zoals een funda-hypotheek, tegen. Het conflict leidde eerder tot vertrek van de toenmalig CEO. De zaak werd voor de Ondernemingskamer uitgevochten.

Funda: ontwikkeling eigen hypotheekproduct te complex

Funda meldde begin juni zijn aandeelhouders dat de ontwikkeling van een hypotheekproduct alsnog is gestaakt. Dit blijkt ook uit een interne notitie die in handen is van het FD. Daarin staat dat het ontwikkelen van het hypotheekproduct ‘inhoudelijk, financieel en juridisch een complex project was’.

De woordvoerder van funda meldt in een schriftelijke reactie aan het FD dat het ontwikkelen van een ‘onderscheidend’ hypotheekproduct ‘niet eenvoudig’ bleek en ‘dat er geen stevige basis ligt om op te schalen’.

Vanwege geheimhoudingsplicht wil de woordvoerder niet melden met welke financiële partij het bedrijf optrok. Wel werkte funda in een eerder stadium aan een eigen hypotheeklabel met ING.

Jaarverslag: resultaat voor belastingen in 2023 € 19 miljoen

Funda behaalde vorig jaar een resultaat voor belastingen van €19 miljoen bij een omzet van bijna €50 miljoen. Dat staat gelijk aan een groei van 12,5% ten opzichte van 2022, blijkt uit het gepubliceerde verkorte jaarverslag over 2023 op de website van funda.

CFO Evert Brugman. – Foto: Funda

CFO Evert Brugman in het jaarverslag: “Funda is financieel een heel gezond bedrijf. Dankzij goede winstgevendheid en een sterke cashflow hebben we geen externe financiering nodig. We zijn dan ook goed bestand tegen jaren als 2023, waarin het aantal beschikbare woningen op ons platform terugliep. Met hogere advertentie-inkomsten en de introductie van Premium voor makelaars verhoogden we alsnog onze omzet met 12,5% ten opzichte van 2022, tot €49,7 miljoen. Er waren dus minder woningen beschikbaar op ons platform, maar we zagen wel een toename in promotieproducten. De enorme inflatie leidde er daarnaast toe dat we de prijzen voor makelaars moesten verhogen.”

Brugman meldt verder dat ondanks de omzetstijging het resultaat licht is teruggelopen, van €16,1 miljoen in 2022 naar €14,7 miljoen over afgelopen jaar. De bedrijfslasten stegen met 28,7% van €24,0 naar €30,8 miljoen. Van deze stijging kwam €2,5 miljoen voor rekening van de personele kosten die 22,3% stegen. “Deze stijging is veroorzaakt door de groei van het aantal medewerkers en een aanpassing van de lonen door de hoge inflatie. De overige bedrijfskosten stegen met €4,4 miljoen (+ 34,5%), vooral vanwege het aantrekken van de nieuwe aandeelhouder. De afschrijvingslasten bleven ongeveer op het niveau van 2022.”

Omdat de kosten sterker stegen dan de omzet, daalde het resultaat voor belastingen per saldo met 6,1% tot een niveau van €19,0 miljoen.

Wachten op nieuwe initiatieven

Het besluit van funda om de ontwikkeling van een hypotheekproduct te staken, markeert een belangrijke wending in de strategie van het bedrijf. Hoewel de specifieke redenen en toekomstige plannen onduidelijk blijven, blijft het bedrijf zich richten op het bieden van uitgebreide diensten aan zowel consumenten als makelaars. Het is nu afwachten welke nieuwe initiatieven funda zal ontplooien om zijn groeiambities waar te maken.

Bron: Fd.nl; Funda

Foto: Funda