Meerderheid Nederlanders hecht waarde aan duurzame woonomgeving en woning

30-04-2018

Duurzaamheid leeft, de meerderheid van de respondenten zegt het (zeer) eens te zijn met de stelling dat men waarde hecht aan een duurzame woonomgeving (71%) en woning (64%).

Opvallend is het percentage dat neutraal in deze stellingen staat. Voor ongeveer 1 op de 5 Nederlanders is het om het even of de woonomgeving duurzaam is. Dit loopt zelfs op tot 1 op de 3 Nederlanders die neutraal staat ten opzichte van een duurzame woning.

Een groot deel van de respondenten zegt zijn gedrag aangepast te hebben, bijvoorbeeld door het scheiden van afval of het gebruik van spaarlampen. Gemakkelijke aanpassingen die meestal nauwelijks extra geld of moeite kosten. Bij een gedeelte van de bevolking gaat de daadkracht al iets verder, bijvoorbeeld door het toepassen van zonnepanelen en het extra isoleren van de woning. Reden? Besparingen en bewezen technologie. Verduurzamen zelf is vrijwel nooit de belangrijkste reden, maar een mooie bijkomstigheid.

Verduurzamen? Woonlasten mogen niet stijgen

Ook al zegt men belang te hechten aan een duurzame woning, extra investeringen zullen niet direct gemaakt worden. Slechts bijna 1 op de 3 Nederlanders (31%) zegt bereid te zijn om maandelijks iets meer te betalen aan woonlasten voor een duurzamere woning. Onder sociale huurders ligt dit percentage nog iets lager (27%). Juist de oudere (babyboom-)generatie zegt het meest open te staan voor extra investeringen ter verbetering van de duurzaamheid van de woning. Verschillen zijn er natuurlijk tussen de generaties en tussen de verschillende groepen burgers, echter het overall beeld laat weinig interesse en bereidheid zien. Op welke wijze zijn er wel kansen te creëren door marktpartijen? En hoe kunnen burgers bewust gemaakt worden van belang, maar ook van opbrengst?

Lees het hele artikel van USP Marketing Consultancy.

Copyright © 2018 De Heren van Snoek Makelaardij

Inloggen

Inloggen op mijn De Heren van Snoek Makelaardij. Heb je nog geen account? Maak er direct één aan!

Vergeten?

Nog geen account?

Recent bekeken