Hypotheek met korte rentevaste periode steeds populairder

Nederlandse huizenkopers kiezen er steeds vaker voor om de hypotheekrente voor een korte of middellange periode vast te zetten.

De populariteit van hypotheken met een langere rentevaste periode neemt af.

Het aantal hypotheekaanvragen met een rentevaste periode tot vijftien jaar is de afgelopen vijf maanden met maar liefst 22% gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Daarentegen is het aantal aanvragen voor een hypotheek met een rentevaste periode tussen 15 en 30 jaar met 8% gedaald. Dat blijkt uit cijfers van De Hypotheker.

De Hypotheker verwacht dat deze ontwikkeling zich zal voortzetten. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft namelijk besloten om vanwege de dalende inflatie, de rente voor het eerst in bijna vijf jaar te verlagen. Dat betekent meestal dat ook de hypotheekrente daalt.

Voorlopig hoogste punt

In het najaar van 2023 begon de hypotheekrente licht te dalen en tussen februari en april van dit jaar bleef deze redelijk stabiel. Na een voorlopig hoogste punt begin mei begon een voorzichtige daling. De Hypotheker verwacht dat deze geleidelijke daling zal aanhouden nu de ECB heeft besloten de rentetarieven met 0,25 procentpunt te verlagen.

Dit leidt dus tot een duidelijke verschuiving van de rentevaste periodes bij hypotheken. Wie nu een hypotheek afsluit, houdt er rekening mee dat de rente nog blijft dalen en kiest dus sneller voor een korte of middellange rentevaste periode. In de eerste vijf maanden van 2022 koos nog slechts 16% van de huizenkopers voor een rentevaste periode tot 15 jaar. Zowel in 2023 (59%) als 2024 (62%) is dit percentage sterk toegenomen.

Meerderheid kortere tijd vast

De meerderheid van huizenkopers kiest nu voor een rentevaste periode tot vijftien jaar. Het aantal hypotheekaanvragen met deze rentevaste periode is met maar liefst 22% gestegen in vergelijking met 2023 en zelfs met 117%, meer dan een verdubbeling, ten opzichte van 2022.

In 2022 koos een ruime meerderheid nog voor een langere renteperiode. Het aantal hypotheekaanvragen met een looptijd van 15 tot 30 jaar is met 8% gedaald in vergelijking met dezelfde periode in 2023 en zelfs met 295% ten opzichte van 2022. Het aandeel van deze optie is dan snel ook gedaald, van 84% in 2022 naar 38% in 2024.

Bron:

Foto: Pixabay