Huurders betalen dit jaar gemiddeld 5,4% meer huur dan vorig jaar.
De huren in de vrije sector zijn dit jaar gemiddeld 5% omhoog gegaan. Het zijn de grootste huurstijgingen in dertig jaar tijd.
In Rotterdam stegen de huurprijzen het hardst, gevolgd door Utrecht, Den Haag en Amsterdam. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in nieuwe cijfers over de huurmarkt.
In 2013 gingen de huren nog met gemiddeld 4,7% omhoog, daarna was het percentage telkens lager. Vorig jaar stegen de huren met gemiddeld 2%. Vorig jaar pakte de stijging van de huren van sociale huurwoningen veel lager uit (0,1% erbij) vanwege inkomensafhankelijke huurverlagingen.
In de vrije sector betrof de huurstijging gemiddeld 5%. Ongeveer twee derde van de huurwoningen is in het bezit van sociale verhuurders, zoals woningcorporaties. Wie daar een woning huurt, betaalt dit jaar gemiddeld 5,6% meer. Bij overige verhuurders in de sociale huursector is de stijging met 5,7% nog iets hoger.
Opwaarts effect nieuwe contracten
In de cijfers over de huurprijsstijging is meegenomen in hoeverre de gemiddelde prijsstijging komt door bewonerswisselingen. Bij een nieuwe huurder komt er namelijk een nieuw huurcontract en dan is een verhuurder niet gebonden aan de maximale huurprijsstijging.
Grootste huurstijging in Rotterdam
De grootste huurstijging vond plaats in de gemeente Rotterdam, hier stegen de huren met gemiddeld 5,9%. In Utrecht stegen de huren gemiddeld 5,8%. Hier hadden bewonerswisselingen het grootste effect op de huurstijging: 1,3 procentpunt. In Amsterdam was de minst sterke stijging van de vier grote steden. Daar betalen huurders dit jaar gemiddeld 5,2% meer huur.
Landelijk gezien valt op dat huurstijgingen vooral buiten de Randstad toenemen. In Drenthe was de stijging met gemiddeld 5,8% het hoogst. Ook in Overijssel en Gelderland waren de stijgingen
Nog geen effect nieuwe wet
Op 1 juli is de Wet Betaalbare Huur ingegaan, waardoor er maxima zijn aan de huur die verhuurders mogen vragen in het lagere en middensegment. De effecten daarvan zijn nog niet zichtbaar in deze cijfers. Sociale huurprijzen worden gekoppeld aan de gemiddelde loonstijging. Omdat de lonen zijn gestegen, is de verwachting dat de sociale huren volgend jaar met nog eens gemiddeld 6,5% stijgen.
Bron: Centraal bureau voor de Statistiek
Foto: Canva