Huurverhoging in vrije sector blijft komende vijf jaar beperkt

In de vrije sector mogen de huren in de komende vijf jaar beperkt stijgen.

De wet waarin de huurverhoging is gemaximeerd, is verlengd tot mei 2029. Dat heeft de Tweede Kamer besloten. Verhuurders mogen hierdoor vanaf 1 mei de huren met maximaal 5,5% verhogen.

In Nederland huren zo’n 640.000 huishoudens een woning in de vrije sector. Sinds mei 2021 geldt door de wet-Nijboer een maximum voor de jaarlijkse huurstijging. Die houdt in de huurprijsstijging beperkt moet blijven tot óf de inflatie plus 1 procent, óf de loonontwikkeling plus 1 procent. Verhuurders moeten jaarlijks bekijken welke van die twee opties het laagste bedrag oplevert en dat als huur berekenen.

De wet-Nijboer moet vanaf 1 mei 2024 worden verlengd. Een Kamermeerderheid stemde gisteravond in met verlenging. De wet moet nu nog door de Eerste Kamer, die er voor 1 mei mee moet instemmen. Als dat het geval is, is vanaf 1 mei maximaal een huurverhoging van 5,5% mogelijk.

De Jonge: situatie onhoudbaar voor verhuurder

Het systeem voor de huurverhoging – met het laagste percentage als uitgangspunt – blijft bestaan. Demissionair minister Hugo de Jonge (Wonen) wilde de huren alleen nog koppelen aan de lonen en niet meer aan de inflatie. Daarvoor stuurde hij eerder een wetsvoorstel aan de Raad van State.

Als verhuurders telkens moeten kijken naar de laagst mogelijke huurverhoging, blijven de huren achter bij de ontwikkeling van lonen en inflatie, aldus De Jonge. Dat gaf hij vorige week aan tijdens een debat. Inflatie en lonen draaien om elkaar heen en de situatie wordt daarmee onhoudbaar voor investeerders in huurwoningen, zei hij.

Kamer houdt vast aan laagste percentage

De lonen zijn in 2024 flink gestegen, waardoor uitgaan van de loonontwikkeling zou betekenen dat de huren met 7,1% omhoog zouden gaan. Een meerderheid van de Tweede Kamer is het hier niet mee eens en wilde op initiatief van GroenLinks-PvdA juist vasthouden aan het laagste percentage. Kamerlid Habtamu de Hoop verwacht dat dat “het minste risico voor de huurder” oplevert.

Naast GroenLinks-PvdA waren ook NSC en ChristenUnie voorstander. De VVD steunde De Jonge, de PVV wilde juist alleen de inflatie als uitgangspunt nemen.

Lees verder onder de tweet:

Golf aan verkoop huurwoningen

Plannen om verhogingen voor de vrije sector huurwoningen te beperken, stuitten vanaf het begin op grote bezwaren van vastgoedbeleggers. De beperking komt bovenop andere fiscale maatregelen die de sector ook al raken, zo gaf onder meer Vastgoedbelang aan. Als gevolg van de kabinetsplannen voor huurmaximering ontstond een verkoopgolf van huurwoningen. Vorig jaar zijn bijna 12.000 meer woningen verkocht door beleggers.

Bron: Volkshuisvesting

Foto: Canva